melounboruvkybananycitronpapajajablkaartycokchrestbatatykoriandrterttthadi ovoceMERUNKAgranat

Ukázka obědů na celý týden

Důležitým pravidlem jak začít jíst zdravěji, je začít vařit domácí jídlo. Protože když je člověk v časovém presu a nemá předem navařený pokrm, je logické že sáhne po polotovarech, nebo po rychlém občerstvení. Pak už vůbec nevíme jaké suroviny konzumuje (kvalita a složení), protože to nezjistíme U vařeného jídla naopak přesně víme kolik tuků jsme použili, jak byly čerstvé kupované potraviny a všechny přidané přísady máme pod kontrolou.

Taky je důležité připravovat si svačinky mezi jídly, jako například domácí sušenky, ovocné saláty, zeleninové karbanátky, domácí pomazánky a polévky. Nebo je výborné narychlo (při velkém hladu) sníst ovoce nebo sušené datle, fíky, rozinky, které nám dodají potřebnou energii, než si stihneme v klidu připravit svačinku.

Velice důležité je pravidělné jezení (lehké svačinky, ne kalorická a tučná jídla), každou hodinu a půl až dvě hodiny. Pomáháme tak chránit naše tělo před zbytečným stresem, odlehčujeme nadledvinám (které v případě hladovění vylučují adrenalin). Stresu máme každý v životě i tak dostatek.

 

Je dobré omezit konzumaci vajíček, mléčných výrobků, bílé mouky, GMO sóji, glutamátu sodného, přírodných příchutí, umělých sladidel, řepkového oleje, rafinovaného cukru, vepřového a jehněčího masa (pro vysoký obsah tuků), chovaných ryb (obsahují antibiotika). Vyloučení výše uvedených potravin pomáhá tělu rychleji se regenerovat a zlepšení zdravotního stavu se dostaví rychleji.

Výborné pro inspiraci jsou recepty na stránce
www.medicalmedium.com. Naleznete tam moc chutné a zdravé recepty.

 

 

 

Pondělí:
Rizoto z hnědé rýže s houbama a zeleninou, špenátová polévka

 

Úterý:
Květák v trojobalu s vařenými brambory (bramborovou kaší), mrkvová polévka

Středa:
Bezlepkové palačinky s marmeládou (St. Dalfour - bez přidaného cukru), česneková polévka

Čtvrtek:
Masové kuličky v rajčatové omáčce s vařenými brambory, fazolová polévka s brambory

Pátek:
Odlehčené francouzské brambory, rajčatová polévka s rýžovými těstovinami

Sobota:
Brokolicové karbanátky se zeleninovým salátem a pečenými brambory, zeleninový vývar s quinoovými nudlemi

Neděle:
Bezlepková pizza z kvásku, polévka z červené čočky


Lehké svačinky

Co je dobré mít doma po ruce:

cizrnovou mouku (slouží jako trojobal  na obalování), ovesnou mouku, bramborový škrob, pohankovou a rýžovou mouku

sušené datle, fíky, moruši, rozinky, meruňky, jedlou sodu bez hliníka, vanilkový prášek, oříšky (raw - nepražené a nesolené)



obedy