Důležitým pravidlem jak začít jíst zdravěji, je začít vařit domácí jídlo. Protože když je člověk v časovém presu a nemá předem navařený pokrm, je logické že sáhne po polotovarech, nebo po rychlém občerstvení. Pak už vůbec nevíme jaké suroviny konzumuje (kvalita a složení), protože to nezjistíme U vařeného jídla naopak přesně víme kolik tuků jsme použili, jak byly čerstvé kupované potraviny a všechny přidané přísady máme pod kontrolou.
Taky je důležité připravovat si svačinky mezi jídly, jako například domácí sušenky, ovocné saláty, zeleninové karbanátky, domácí pomazánky a polévky. Nebo je výborné narychlo (při velkém hladu) sníst ovoce nebo sušené datle, fíky, rozinky, které nám dodají potřebnou energii, než si stihneme v klidu připravit svačinku.
Velice důležité je pravidělné jezení (lehké svačinky, ne kalorická a tučná jídla), každou hodinu a půl až dvě hodiny. Pomáháme tak chránit naše tělo před zbytečným stresem, odlehčujeme nadledvinám (které v případě hladovění vylučují adrenalin). Stresu máme každý v životě i tak dostatek.
Je dobré omezit konzumaci vajíček,
mléčných výrobků,
bílé mouky, GMO sóji, glutamátu sodného, přírodných příchutí,
umělých sladidel, řepkového oleje, rafinovaného cukru, vepřového a
jehněčího masa (pro vysoký obsah tuků),
chovaných ryb (obsahují antibiotika). Vyloučení výše uvedených
potravin pomáhá tělu rychleji se regenerovat a zlepšení zdravotního
stavu se dostaví rychleji.
Výborné pro inspiraci jsou recepty na stránce
www.medicalmedium.com.
Naleznete tam moc chutné a zdravé recepty.
Pondělí:
Rizoto z hnědé rýže s houbama a zeleninou, špenátová polévka
Úterý:
Květák v trojobalu s vařenými brambory (bramborovou kaší), mrkvová
polévka
Středa:
Bezlepkové palačinky s marmeládou (St. Dalfour - bez přidaného
cukru), česneková polévka
Čtvrtek:
Masové kuličky v rajčatové omáčce
s vařenými brambory, fazolová polévka s brambory
Pátek:
Odlehčené francouzské brambory, rajčatová polévka s rýžovými těstovinami
Sobota:
Brokolicové karbanátky se zeleninovým
salátem a pečenými brambory, zeleninový vývar s quinoovými nudlemi
Neděle:
Bezlepková pizza z kvásku, polévka z červené čočky
Co je dobré mít doma po ruce:
cizrnovou mouku (slouží jako trojobal na obalování), ovesnou mouku, bramborový škrob, pohankovou a rýžovou mouku
sušené datle, fíky, moruši, rozinky, meruňky, jedlou sodu bez hliníka, vanilkový prášek, oříšky (raw - nepražené a nesolené)