melounboruvkybananycitronpapajajablkaartycokchrestbatatykoriandrterttthadi ovoceMERUNKAgranat

Neděle

Bezlepková pizza z kvásku, polévka z červené čočky

Suroviny:   
100g rýžová mouka  
                   
80g pohanková mouka
                   
40g BIO pšeničná mouka
                   
50g žitný kvásek
                   
300 ml vody
                   
2 polévkové lžíce psyllium
                   
1 kávová lžička cukru
                   
3 polévkové lžíce bramborový škrob
                    obloha:
rajčatová passata (výrobce Pomi), šunka (bez dusitanů), olivy, rajčata,
                    brokolice, cibule, bazalka, oregano
                   

Postup:       Nejprve si připravíme těsto. Příprava začína vždy den předem. Protože se musí
                   aktivovat kvásek (aby hezky kynul).
Sůl přidáváme až na vykynuté těsto, jinak by se
                   zastavil proces kynutí. Večer si odobereme kvásek, přidáme vodu, rýžovou mouku, bramborový
                 
 škrob, pohankovou, pšeničnou mouku, psyllium, cukr a dobře přemícháme. Těsto necháme
                   přikryté kynout celou noc. Hodinu před pečením pizze těsto rukama rozneseme na pečící papír.
                   Dlaněmi vytvarujeme kulatou pizzu. Pizzu lehce potřeme kokosovým olejem a naneseme passatu,
                   ochutíme bylinkami a solí. Pečeme nejlépe na pizza kameni (k dostání v Lidlu). Rozehřejeme troubu na 200°C
                   společně s pečícím kamenem. Těsto přeneseme na horký kámen a zapékáme cca 10 minut.
                   Pak pizzu vyndáme z trouby a obložíme šunkou, olivami, rajčaty, brokolicí, cibulí. Zapékáme
                   dalších 10 minut a máme hotovo. Dobrou chuť!  


Polévka z červené čočky

Suroviny:   
brambory (oloupané a nakrájené na kostičky)
                   cibule (oloupaná a nakrájená)
                   červená čočka, cca 1/3 hrníčku (na 2 litry polévky)
                   kokosové mléko (1/4 balení, nebo zmražené ze sáčku)
                   bobkový list, mletý kmín, sušený česnek, sůl
                  

Postup:       Brambory očistíme, nakrájime a vložíme do hrnce spoleně s cbulí, červenou čočkou a kořením. Vaříme dokud není všechno hezky měkké.
                   Celou polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a přidáme kokosové mléko. Dobrou chuť :-)    

 

 

TIP:

  • olivy - při výběru oliv se díváme na složení - nejlepší jsou ty bez obsahu kyseliny citrónové, kyseliny L-askorbové, kyseliny mléčné a jiných dochucovadel                                  

                   olivy