Neděle
Bezlepková pizza z kvásku, polévka z červené čočky
Suroviny: 100g rýžová mouka
80g pohanková mouka
40g BIO pšeničná mouka
50g žitný kvásek
300 ml vody
2 polévkové lžíce psyllium
1 kávová lžička cukru
3 polévkové lžíce bramborový škrob
obloha:
rajčatová passata (výrobce Pomi), šunka (bez dusitanů), olivy, rajčata,
brokolice, cibule, bazalka, oregano
Postup: Nejprve si
připravíme těsto. Příprava začína vždy den předem. Protože se musí
aktivovat kvásek (aby hezky kynul). Sůl přidáváme až na
vykynuté těsto, jinak by se
zastavil proces kynutí. Večer si odobereme kvásek,
přidáme vodu, rýžovou mouku, bramborový
škrob,
pohankovou, pšeničnou mouku, psyllium, cukr a dobře přemícháme.
Těsto necháme
přikryté kynout celou noc. Hodinu před pečením pizze těsto rukama
rozneseme na pečící papír.
Dlaněmi vytvarujeme kulatou pizzu. Pizzu lehce potřeme kokosovým
olejem a naneseme passatu,
ochutíme bylinkami a solí. Pečeme nejlépe na pizza kameni (k dostání
v Lidlu). Rozehřejeme troubu na 200°C
společně s pečícím kamenem. Těsto přeneseme na horký kámen a
zapékáme cca 10 minut.
Pak pizzu vyndáme z trouby a obložíme šunkou, olivami, rajčaty,
brokolicí, cibulí. Zapékáme
dalších 10 minut a máme hotovo. Dobrou chuť!
Polévka z červené čočky
Suroviny: brambory (oloupané a nakrájené
na kostičky)
cibule (oloupaná a nakrájená)
červená čočka, cca 1/3 hrníčku (na 2 litry polévky)
kokosové mléko (1/4 balení, nebo zmražené ze sáčku)
bobkový list, mletý kmín, sušený česnek, sůl
Postup:
Brambory očistíme, nakrájime a vložíme do hrnce spoleně s cbulí,
červenou čočkou a kořením. Vaříme dokud není všechno hezky měkké.
Celou polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a přidáme kokosové
mléko. Dobrou chuť :-)
TIP:
- olivy - při výběru oliv se díváme na
složení - nejlepší jsou ty bez obsahu kyseliny citrónové, kyseliny L-askorbové,
kyseliny mléčné a jiných dochucovadel