Oxid siričitý
E220 (skóre škodlivosti 5, nevhodné pro děti, alergén)
-
Používá se jako konzervant, antioxidant a prostředek proti
hnědnutí do vína, kukuřičného sirupu, želé, sušeného ovoce,
džusů, nealkoholických ovocných nápojů, pečiva, octa, výrobků z
brambor, koření a polévek. Přidává se také při výrobě džemů a
marmelád. Zabraňuje rozšiřování plísní a bakterií.
- Mezi potenciální nežádoucí účinky vyvolané siřičitany patří
bolest žaludku, bolesti hlavy, nevolnost a problémy
astmatického typu. Jsou dokumentovány případy smrti astmatických pacientů. Při testování účinků
siřičitanů na zvířatech byl zjištěn výskyt žaludečních
vředů při požití látky. Inhalace látky způsobuje
podráždění dýchacích cest a při vysoké
koncentraci látky v ovzduší může dojít k zadušení.
Zdroj:
https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E220
Povidon E1201, příp. polyvinylpyrrolidon nebo
PVP (skóre škodlivosti 4, nebezpečný!)
- Jedná se o plast!
Používá se ve stolních sladidlech,
barvivech, v různých tabletách, při výrobě cukrovinek, vína,
piva, octa a také nápojů. Běžně v léčivách jako konzervační
látka, např. paralen, panadol,
atp.) Slouží jako zahušťovadlo, stabilizátor nebo
disperzní činidlo.
Vyrábí se synteticky polymerací pyrrolidinové karboxilové
kyseliny pomocí záření gamma. Tato kyselina je ropného
původu. Dosud však není vyřešen problém
odstraňování této látky z těla. Po jejím požití
existuje podezření, že stopy této látky setrvávají ve střevních
uzlinách po dobu několik
měsíců až let. Tyto látky v těle mohou způsobit
poškození plic či ledvin, zvýšenou citlivost pokožky,
dermatitidu. Studie na krysách dokazují zvýšené
riziko vzniku nádorů!
Zdroj:
https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E1201
Glutaman sodný E621
(skóre škodlivosti 5, nebezpečný, alergén, nevhodný pro děti)
-
i pod názvem „bílkovinný
hydrolyzát, sójový hydrolyzát, hydrolyzované proteiny, kvasničný
extrakt, autolyzované kvasinky, kaseinan sodný nebo vápenatý.
-
V potravinářském průmyslu je glutaman sodný nejvíce používaným
dochucovadlem – látkou zvýrazňující chuť a vůni. Dodává
potravinám výraznou masovou chuť. Používá se hojně v mnoha
kořenících směsích, sójových omáčkách, instantních pokrmech jako
polévky a omáčky, v konzervovaných jídlech, zejména zelenině,
hotových balených jídlech. Dále v masných výrobcích, výrobcích z
ryb, uzeninách a některých sýrech. Je přidáván do různých
alkoholických nápojů. Je součástí mnoha aromat (smažené
brambůrky, slané pochutiny ) a slouží jako náhrada soli. Stejně jako u kyseliny glutamové (E
620) se nejčastěji uvádí bolesti hlavy, trávicí potíže, zvracení.
Glutamanu nejen sodnému, ale i draselnému ( E622) , vápenatému
(E 623), amonnému (E624) a hořečnatému (E625) by se měly vyhýbat těhotné a kojící ženy, děti, staří lidé.
Mohou být poškozeni i lidé s cévním onemocněním, cukrovkou, onkologičtí pacienti, lidé
citliví na aspirin (kyselinu acetylsalicylovou).
Strava s glutamanem by neměla být
podávána ve školních jídelnách a nemocnicích.
Zdroj:
https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E621
Rtuť
-
V důsledku používání rtuti člověkem došlo k uvolnění stovek
tisíců tun rtuti do životního prostředí. Obsah rtuti v atmosféře
je v současnosti až 5x vyšší než by byl přirozeně.
Koncentrace rtuti v oceánech jsou asi dvojnásobné než
jsou přirozené hodnoty. Prvořadým problémem je
rtuť ve vodě a sedimentech, neboť je ve vysoce toxické
formě a mohou ji snadno požít zvířata, čímž se dostane do
lidského potravního řetězce. Amalgámové plomby obsahují taky asi
50% rtuti, což z nich dělá největší zdroj rtuti pro lidské tělo.
Problém tkví v tom, že se rtuť z výplní neustále uvolňuje. Proces se
navíc umocňuje, když žvýkáme žvýkačky nebo pijeme horké nápoje. Rtuť
a její sloučeniny jsou pro člověka nebezpečně jedovaté. Podle
Světové zdravotnické organizace (WHO) je působení amalgámu,
především uvolňování rtuti v něm obsažené, člověku škodlivé. Na
lidský organismus působí toxicky, ovlivňovat může zejména nervový
systém, trávicí a imunitní systém nebo plíce. Nejčastější jsou
bolesti hlavy, deprese, nervozita nebo žaludeční onemocnění. Projevy
jsou nárazové a většinou chronické. Bohužel se však v mnoha
případech příčina velmi obtížně zjišťuje, pacient je chybně
diagnostikován a je mu poskytnuta nesprávná léčba.
Zdroj:
https://www.academia.cz/uploads/media/preview/0001/04/df0920e8697e1635b50c3944ae19c94bdad4611b.pdf
Zdroj:
https://sancedetem.cz/o-cem-se-mluvi/rtut-v-amalgamovych-plombach-je-skodliva-zacne-se-omezovat
Další
stránka