melounboruvkybananycitronpapajajablkaartycokchrestbatatykoriandrterttthadi ovoceMERUNKAgranat

Chemické látky v prostředí

Oxid siričitý E220 (skóre škodlivosti 5, nevhodné pro děti, alergén)
- Používá se jako konzervant, antioxidant a prostředek proti hnědnutí do vína, kukuřičného sirupu, želé, sušeného ovoce, džusů, nealkoholických ovocných nápojů, pečiva, octa, výrobků z brambor, koření a polévek. Přidává se také při výrobě džemů a marmelád. Zabraňuje rozšiřování plísní a bakterií.
- Mezi potenciální nežádoucí účinky vyvolané siřičitany patří bolest žaludku, bolesti hlavy, nevolnost a problémy astmatického typu. Jsou dokumentovány případy smrti astmatických pacientů. Při testování účinků siřičitanů na zvířatech byl zjištěn výskyt žaludečních vředů při požití látky. Inhalace látky způsobuje podráždění dýchacích cest a při vysoké koncentraci látky v ovzduší může dojít k zadušení.
Zdroj: https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E220

Povidon E1201, příp. polyvinylpyrrolidon nebo PVP (skóre škodlivosti 4, nebezpečný!)
- Jedná se o plast!
Používá se ve stolních sladidlech, barvivech, v různých tabletách, při výrobě cukrovinek, vína, piva, octa a také nápojů. Běžně v léčivách jako konzervační látka, např. paralen, panadol, atp.) Slouží jako zahušťovadlo, stabilizátor nebo disperzní činidlo. Vyrábí se synteticky polymerací pyrrolidinové karboxilové kyseliny pomocí záření gamma. Tato kyselina je ropného původu. Dosud však není vyřešen problém odstraňování této látky z těla. Po jejím požití existuje podezření, že stopy této látky setrvávají ve střevních uzlinách po dobu několik měsíců až let. Tyto látky v těle mohou způsobit poškození plic či ledvin, zvýšenou citlivost pokožky, dermatitidu. Studie na krysách dokazují zvýšené riziko vzniku nádorů!
Zdroj: https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E1201

Glutaman sodný E621 (skóre škodlivosti 5, nebezpečný, alergén, nevhodný pro děti)
- i pod názvem „bílkovinný hydrolyzát, sójový hydrolyzát, hydrolyzované proteiny, kvasničný extrakt, autolyzované kvasinky, kaseinan sodný nebo vápenatý.
-
V potravinářském průmyslu je glutaman sodný nejvíce používaným dochucovadlem – látkou zvýrazňující chuť a vůni. Dodává potravinám výraznou masovou chuť. Používá se hojně v mnoha kořenících směsích, sójových omáčkách, instantních pokrmech jako polévky a omáčky, v konzervovaných jídlech, zejména zelenině, hotových balených jídlech. Dále v masných výrobcích, výrobcích z ryb, uzeninách a některých sýrech. Je přidáván do různých alkoholických nápojů. Je součástí mnoha aromat (smažené brambůrky, slané pochutiny ) a slouží jako náhrada soli. Stejně jako u kyseliny glutamové (E 620) se nejčastěji uvádí bolesti hlavy, trávicí potíže, zvracení. Glutamanu nejen sodnému, ale i draselnému ( E622) , vápenatému (E 623), amonnému (E624) a hořečnatému (E625) by se měly vyhýbat těhotné a kojící ženy, děti, staří lidé. Mohou být poškozeni i lidé s cévním onemocněním, cukrovkou, onkologičtí pacienti, lidé citliví na aspirin (kyselinu acetylsalicylovou). Strava s glutamanem by neměla být podávána ve školních jídelnách a nemocnicích.
Zdroj: https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E621

Rtuť
- V důsledku používání rtuti člověkem došlo k uvolnění stovek tisíců tun rtuti do životního prostředí. Obsah rtuti v atmosféře je v současnosti až 5x vyšší než by byl přirozeně. Koncentrace rtuti v oceánech jsou asi dvojnásobné než jsou přirozené hodnoty. Prvořadým problémem je rtuť ve vodě a sedimentech, neboť je ve vysoce toxické formě a mohou ji snadno požít zvířata, čímž se dostane do lidského potravního řetězce. Amalgámové plomby obsahují taky asi 50% rtuti, což z nich dělá největší zdroj rtuti pro lidské tělo. Problém tkví v tom, že se rtuť z výplní neustále uvolňuje. Proces se navíc umocňuje, když žvýkáme žvýkačky nebo pijeme horké nápoje. Rtuť a její sloučeniny jsou pro člověka nebezpečně jedovaté. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je působení amalgámu, především uvolňování rtuti v něm obsažené, člověku škodlivé. Na lidský organismus působí toxicky, ovlivňovat může zejména nervový systém, trávicí a imunitní systém nebo plíce. Nejčastější jsou bolesti hlavy, deprese, nervozita nebo žaludeční onemocnění. Projevy jsou nárazové a většinou chronické. Bohužel se však v mnoha případech příčina velmi obtížně zjišťuje, pacient je chybně diagnostikován a je mu poskytnuta nesprávná léčba. 
Zdroj: https://www.academia.cz/uploads/media/preview/0001/04/df0920e8697e1635b50c3944ae19c94bdad4611b.pdf
Zdroj: https://sancedetem.cz/o-cem-se-mluvi/rtut-v-amalgamovych-plombach-je-skodliva-zacne-se-omezovat
                                                                                                                               Další stránka

Připravuje se

  • Dioxiny
  • Skelná/minerálná vata
  • Rontgenové záření
  • Jiné zamořující látky

    tovarna