Bezlepkové palačinky s marmeládou St. Dalfour - bez přidaného cukru, česneková polévka
Suroviny: 0,5 hrnku ovesná
mouka
0,5 hrnek rýžová mouka hladká
1 malý banán (rozmixovaný)
1,5 hrnku vody
4 polévkové lžíce bramborový škrob
2 polévkové lžíce kokosový cukr
1 polévková lžíce psyllium (nebo mleté lněné semínko)
1 kávová lžička sody bez hliníka (lze koupit na internetu)
1 kávová lžička citrónová šťáva
1,4 lžičky vanilkového prášku
marmeláda St. Dalfour, nebo Rajo 100% ovoce
Postup:
Nejprve si připravíme těsto na palačinky. Banán rozmixujeme v 1,5
hrnku vody. Pak přidáme
ovesnou a rýžovou mouku a dobře promícháme. Dále přidáme psyllium
nebo lněné semínko,
bramborový škrob, kokosový cukr, vanilkový prášek, sodu a citrónovou
šťávu. Mělo by nám
vzniknout těsto, které připomíná svou konzistenci jogurt. Pak si
rozžhavíme pánev, na kterou
pokládáme vždy po jedné lžíci těsta a jemně ho rozneseme po celé
pánvi. Takto opékame
každou palačinku, zhruba 1 minutu z každé strany. Když máme hotovo,
palačinky potřeme
marmeládou, nejzdravější je bez přidaného cukru (St. Dalfour, nebo
Rajo 100% ovoce).
Česneková polévka
Suroviny: brambory (omyté a
nakrájené na kostičky)
česnek (4 stroužky, oloupaný a nakrájený)
cibule (oloupaná a nakrájená)
sůl, bobkový list, mletý kmín
Postup:
Omyté a oloupané brambory dáme vařit do hrnce, společně s česnekem,
cibulí a kořením. Vaříme, až kým jsou brambory dostatečně
měkké a
můžeme je rozmixovat tyčovým mixérem. Polévku je hotová a podávame ji
s petželkou nebo pažitkou.