Suroviny: 50g žitný kvásek
100g pohanková mouka
100ml voda (nebo víc, dle potřeby)
Všechny suroviny smíchame a necháme přes noc kvásek aktivovat.
Nepřidáváme sůl, aby kvásek dobře nakynul.
Ráno do rozkvasu přidáme:
100g rýžová mouka (nejlépe z hnědé rýže)
50g bramborový škrob
2 lžíce psyllium (rozrobené v 8 lžicích vody)
voda dle potřeby, aby těsto bylo husté jako krém
kmín a sůl na dochucení
Necháme ještě hodinu vykynout a pak můžeme péct housky.
Housky tvarujeme pomocí lžíce, na velikost dlaně a ukladáme je na
pekáč,
vyložený pečícím papírem. Housky můžeme posypat
kmínem, sezamem, slunečnicovými nebo dýňovými semínky.
Pečeme při
180°C cca 20 minut. Víc času nepotřebují, protože pak
by byly na povrchu moc tvrdé. Dobrou chuť :-)
Co je dobré mít doma po ruce:
cizrnovou mouku (ovesné vločky (které si rozomeleme na kávovém mlýnku na mouku, tapiokovou, pohankovou a rýžovou mouku)
sušené datle, fíky, moruši, rozinky, meruňky prášek do pečiva bez fosfátů, vanilkový ,prášek