melounboruvkybananycitronpapajajablkaartycokchrestbatatykoriandrterttthadi ovoceMERUNKAgranat

Čtvrtek


Masové kuličky v rajčatové omáčce s vařenými brambory

Suroviny:    kuřecí maso (nejlepší je v Bio kvalitě, rozomleté doma)
                   rajčatová omáčka
                   bazalka, oregano, sůl, bobkový list
                   rýže jasmínová/basmati (v Bio kvalitě)
                   lněné semínko rozemleté ( 2 lžíce + 4 lžíce vody)
                   cibule (oloupaná a nakrájená)
                   brambory

Postup:        Kuřecí maso omyjeme a v mixéru, nebo na mlýnku rozomeleme. Pak si připravíme cibulku,
                    kterou opečeme na 1 lžičke olivového oleje. Míchame, aby se nám nepřipalovala.
                    Mleté maso ochutíme kořením - mletý kmín, sůl a přidáme uvařenou rýži a orestovanou
                    cibulku. Nakonec přimíchame lněné semínko. Mezitím si připravíme v hrnci rajčatovou omáčku,
                    ochucenou kořením - bazalka, oregano, sůl, bobkový list. Vaříme, až kým nezačne bublat.
                    Pak pomalu do omáčky přidávame, do kuliček vytvarované, mleté maso. Vaříme cca 25 minut.
                    Podáváme s vařenými brambory.


Fazolová polévka s brambory

Suroviny:    fazole (strakaté nebo bílé - namočené na 12 hodin předem)
                   brambory
                   bobkový list, mletý kmín, sůl
                   kokosové mléko (1/4 konzervy)
                   tapioková mouka na zahuštění
                   citronová šťáva (kdo má rád kyselou verzi polévky)

Postup:      Nejprve si dáme vařit fazole, trvá to asi hodinu a půl (v papiňáku 45 minut). Pak přidáme brambory, nakrájené na kostičky,
                  koření a vaříme do změknutí. Když je všechno hezky uvařené, přidáme kokosové mléko, do kterého jsme zamíchali lžíci
                  tapiokové mouky. Polévku cca 3 minutky povaříme a můžeme podávat. Nakonec můžeme přidat citronovou šťávu z půlky citronu.
                  Dobrou chuť :-) 
                  

TIP:

  • při výběru rajčatové omáčky vybírejte tu bez kyseliny citrónové a jiných konzervačních látek

              rajca