melounboruvkybananycitronpapajajablkaartycokchrestbatatykoriandrterttthadi ovoceMERUNKAgranat

Sobota

Brokolicové karbanátky se zeleninovým salátem, zeleninový vývar s quinoovými nudlemi

Suroviny:    brokolice (ideálně v BIO kvalitě)
                   1 sklenice sterilované cizrny (nebo doma vařená)
                   cibule (oloupaná a nakrájená)
                   ovesné vločky (jemné, nebo ovesná mouka)
                   koření: provensálské koření, mletý kmín, sůl, sušený česnek, nasekaný koriander a petrželka
                   zeleninový salát: (rajčata, cibule, okurka, - všechnu zeleninu nakrájíme
                   na tenká kolečka a zalijeme marinádou - smíchame vodu, citrónovou šťávu, sůl a kokosový
                   cukr)

Postup:       Nejprve si omyjeme a nakrájíme brokolici na plátky. Pak jí nad párou vaříme do změknutí.
                   Když je brokolice uvařená (za cca 10 minut), necháme ji vychladnout. Pak mixujeme brokolici
                   a cizrnu ponorným mixérem do jemné konzistence. Takto připravenou hmotu dochutíme
                   kořením a cibulkou (nakrájanou na kostičky) a zahustíme ovesnou moukou. Tvarujeme
                   karbanátky a pokládame je na plech, vyložený pečícím papírem (papír můžeme lehce namazat
                   kokosovým olejem). Pečeme zhruba 35 minut při 200°C. Dobrou chuť :-)   


Zeleninový vývar s quinoovými nudlemi

Suroviny:    dýně hokkaido (stačí půlka, nakrájená na měsíčky)
                   batát nebo obyčejný brambor (oloupaný a nakrájený na kostičky)
                   cibule (oloupaná a rozpůlená)
                   dva stvoly řapíkatého celeru
                   mrkev (3 menší mrkve nakrájené na kolečka)
                   zázvor (asi 3 cm dlouhý kousek)
                   kukruma (asi 1,5 cm kousek)
                   česnek (oloupaný)
                   bobkový list, černý pepř celý, nové koření

Postup:       Všechnu zeleninu umyjeme, nakrájime a zalijeme studenou vodou tak, aby byla přikrytá. Vaříme na mírném plameni nejméně hodinu,
                   klidně i dvě hodiny. Když je polévka uvařená, uvaříme si qiunou podle návodu. Vaří se zhruba 15 minut, ve dvojnásobku vody,
                   použijeme ji jako nudle do polévky.     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TIP:

  • brokolice - je pro tělo multivitaminem
  • košťálová zelenina je bohatým zdrojem vitaminů skupiny B a vitaminů A, C, E a K

                  brokolice