Brokolicové karbanátky se zeleninovým salátem, zeleninový vývar s quinoovými nudlemi
Suroviny: brokolice
(ideálně v BIO kvalitě)
1 sklenice sterilované cizrny (nebo doma vařená)
cibule (oloupaná a nakrájená)
ovesné vločky (jemné, nebo ovesná mouka)
koření: provensálské koření, mletý kmín, sůl, sušený
česnek, nasekaný koriander a petrželka
zeleninový salát:
(rajčata, cibule, okurka, - všechnu
zeleninu nakrájíme
na tenká kolečka
a zalijeme marinádou - smíchame vodu, citrónovou šťávu, sůl a
kokosový
cukr)
Postup:
Nejprve si omyjeme a nakrájíme brokolici na plátky. Pak jí nad párou
vaříme do změknutí.
Když je
brokolice uvařená (za cca 10 minut), necháme ji vychladnout. Pak
mixujeme brokolici
a cizrnu ponorným mixérem do jemné konzistence. Takto připravenou
hmotu dochutíme
kořením a cibulkou (nakrájanou na kostičky) a zahustíme ovesnou
moukou. Tvarujeme
karbanátky a pokládame je na plech, vyložený pečícím
papírem (papír můžeme lehce namazat
kokosovým olejem). Pečeme zhruba 35
minut při 200°C. Dobrou chuť :-)
Zeleninový vývar s quinoovými nudlemi
Suroviny: dýně hokkaido (stačí
půlka, nakrájená na měsíčky)
batát nebo obyčejný brambor (oloupaný a nakrájený na kostičky)
cibule (oloupaná a rozpůlená)
dva stvoly řapíkatého celeru
mrkev (3 menší mrkve nakrájené na kolečka)
zázvor (asi 3 cm dlouhý kousek)
kukruma (asi 1,5 cm kousek)
česnek (oloupaný)
bobkový list, černý pepř celý, nové koření
Postup: Všechnu
zeleninu umyjeme, nakrájime a zalijeme studenou vodou tak, aby byla
přikrytá. Vaříme na mírném plameni nejméně hodinu,
klidně i dvě
hodiny. Když je polévka uvařená, uvaříme si qiunou podle návodu. Vaří se zhruba 15 minut, ve
dvojnásobku vody,
použijeme ji jako nudle do polévky.