melounboruvkybananycitronpapajajablkaartycokchrestbatatykoriandrterttthadi ovoceMERUNKAgranat

Úterý

Květák v obalu s vařenými brambory nebo bramborovou kaší

Suroviny:    jeden květák (omytý a rozdělený na růžičky)
                   cizrnová mouka (poslouží jako obal na květák)
                   ovesné mléko
                   sůl, kari koření nebo oblíbené bylinky (do těstíčka) 
                   kukuřiční strouhanka (nejlépe v Bio kvalitě)
                   brambory (oloupané a nakrájené na kostičky)
                   zelný salát (červené zelí, nakrouhané najemno a
                   mírně posolené pomačkáme rukama do změknutí, pak přidáme rozinky, citrónovou šťávu a
                   promícháme)

Postup:      Květák uvaříme v páre do změknutí (trvá to trochu déle než ve vodě). Uvařený květák necháme
                  vychladnout. Pak si připravíme cizrnovou mouku, ovesné mléko a koření, jako obal na květák.
                  Konzistence by měla připomínat hustý jogurt, aby ťestíčko drželo při obalování na květáku.
                  Nejprve květák namočíme do těstíčka a nakonec obalíme v kokuřiční strouhance. Ukladáme na
                  plech vyložený pečícím papírem, těsně vedle sebe jednotlivé růžičky květáku. Nakonec pečeme
                  při 200°C, v předehřáté troubě zhruba 30 minut (dokud nejsou zlaté na povrchu). Nepoužívame
                  žádný olej, i tak je květák výborný. Mezitím si připravíme vařené brambory, jako přílohu.
                  Podávame společně se zelným salátem. Dobrou chuť :-)


Mrkvový krém

Suroviny:    4 větší mrkve (oloupané a nakrájené na kroužky)
                   5 větších brambor (oloupané a nakrájené na kostičky)
                   kurkuma mletá, sůl, zázvor (čerstvý - malý kousek)
                   cibule (oloupaná a nakrájená na kostičky)
                   kokosové mléko (stačí 1/4, zbytek mléka môžeme zamrazit v uzavíratelném sáčku, na další použití)
                  

Postup:       Nejprve dáme vařit mrkev, brambory, cibuli a koření do vroucí vody. Vaříme dokud není všechna zelenina měkká. Pak ji rozmixujeme tyčovým
                   mixérem do hladkého krému. Přidáme sůl dle chuti a kokosové mléko. To nám udělá krémovou konzistenci polévky, za použití zdravých tuků.
                   Pak jen stačí posypat petrželkou nebo pažitkou a pochutnat si :-) 

  

TIP:

  • kokosové mléko je dobré vybírat bez chemických přísad, mnohé dostupné v obchodných řetězcích je obsahují



         orech