Květák v obalu s vařenými brambory nebo bramborovou kaší
Suroviny: jeden květák (omytý
a rozdělený na růžičky)
cizrnová mouka (poslouží jako obal na květák)
ovesné mléko
sůl, kari koření nebo oblíbené bylinky (do těstíčka)
kukuřiční strouhanka (nejlépe v Bio kvalitě)
brambory (oloupané a nakrájené na kostičky)
zelný salát (červené zelí, nakrouhané najemno a
mírně posolené
pomačkáme rukama do změknutí, pak přidáme rozinky, citrónovou šťávu
a
promícháme)
Postup:
Květák uvaříme v páre do změknutí (trvá to trochu déle než ve vodě).
Uvařený květák necháme
vychladnout. Pak si připravíme cizrnovou
mouku, ovesné mléko a koření, jako obal na květák.
Konzistence by měla připomínat hustý
jogurt, aby ťestíčko drželo při obalování na květáku.
Nejprve květák namočíme do těstíčka
a nakonec obalíme v kokuřiční strouhance. Ukladáme na
plech vyložený
pečícím papírem, těsně vedle sebe jednotlivé růžičky květáku.
Nakonec pečeme
při 200°C, v předehřáté troubě zhruba 30 minut (dokud nejsou zlaté na
povrchu). Nepoužívame
žádný olej, i tak je květák výborný. Mezitím
si připravíme vařené brambory, jako přílohu.
Podávame společně se zelným salátem. Dobrou
chuť :-)
Mrkvový krém
Suroviny: 4 větší mrkve
(oloupané a nakrájené na kroužky)
5 větších brambor (oloupané a nakrájené na
kostičky)
kurkuma mletá, sůl, zázvor (čerstvý - malý kousek)
cibule (oloupaná a nakrájená na kostičky)
kokosové mléko (stačí 1/4, zbytek mléka môžeme zamrazit v uzavíratelném
sáčku, na další použití)
Postup: Nejprve
dáme vařit mrkev, brambory, cibuli a koření do vroucí vody. Vaříme
dokud není všechna zelenina měkká. Pak ji rozmixujeme tyčovým
mixérem do hladkého krému. Přidáme sůl dle chuti a kokosové mléko. To nám udělá krémovou
konzistenci polévky, za použití zdravých tuků.
Pak jen stačí posypat
petrželkou nebo pažitkou a pochutnat si :-)