Rizoto z hnědé rýže s houbama a zeleninou, špenátová polévka
Suroviny:
hnědá rýže (nejlepší v Bio kvalitě)
žampiony (vanička)
mrkev (oloupaná a nakrájená na kostičky)
čerstvý nebo mražený hrášek
růžičková kapusta (6 kousků, rozpůlených)
cibule (oloupaná a nakrájená na kostičky)
zeleninový salát jako příloha (rukola, okurka, rajčata, paprika, pár
kousků oliv) -zálivka (pomerančová šťáva z půlky pomeranče,
česnek)
Postup:
Nejprve si udusíme rýži ve vodě podle návodu (trvá to cca 45 minut).
Ztím si můžeme připravit
dušené houby a zeleniu. Houby omyjeme a
nakrájíme na tenké plátky. Pak je nasypeme na
cibulku a podusíme s trochou vody.
V dalším hrnci uvaříme, nebo udusíme na páře zeleninu.
Když jsou
houby i zelenina uvařené nasypeme je do uvařené rýže a promícháme. Můžeme
podávat s
petrželkou nebo pažitkou. Dobrou chuť :-)
Špenátová polévka
Suroviny:
čerstvý špenát (vanička)
ovesné mléko cca 300ml (nejlépe v Bio kvalitě)
brambory (oloupané)
cibule (oloupaná a nakrájená)
česnek (oloupaný)
sůl, mletý kmín
Postup: Nejprve si umyjeme
špenátové listy pod těkoucí vodou. Pak je přendáme do mixéru, kde je
společně s ovesným mlékem rozmixujeme na kaši.
Pak dáme vařit oloupané brambory do neosolené vody, společně s
cibulkou, česnekem a mletým kmínem. Vaříme do změknutí. Pak polévku
rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Polévku pak již nevaříme a
přidáme do ní rozmixovaný špenát. Mírně dosolíme a můžeme podávat
:-)